De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 14.421,49 punten. De S&P 500-index, die woensdagavond nog in de buurt kwam van een recordstand, daalde 0,8 procent tot 1545,80 punten. De Nasdaq verloor 1 procent tot 3222,60 punten. De door technologiefondsen gedomineerde graadmeter werd vooral gedrukt door Oracle, dat ruim 9 procent verloor na de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Een uur voor de opening van Wall Street werd bekendgemaakt dat 336.000 mensen vorige week voor het eerst een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indienden. De stijging van 2000 aanvragen ten opzichte van de voorgaande week viel lager uit dan de 340.000 aanvragen waarop economen in doorsnee rekenden.

Huizen

Vlak na de opening kwam het nieuws dat er in februari op jaarbasis 4,98 miljoen huizen zijn verkocht in de VS. Hoewel economen op 5 miljoen stuks rekenden, putten beleggers moed uit het feit dat het om het hoogste aantal sinds november 2009 gaat. Rond dezelfde tijd werd duidelijk dat de industriële bedrijvigheigheid in het centrale deel van de Amerikaanse oostkust flink is toegenomen. De bedrijvigheidsindex van de Federal Reserve Bank of Philadelphia steeg van min 12,5 in februari naar plus 2 in maart. Economen hadden verbetering tot min 3 voorspeld.

Behalve de perikelen rond Cyprus kwam uit Europa juist een tegenvallend cijfer over de industrie. De Duitse industrie toonde in maart onverwacht een krimp en de terugval in Frankrijk was sterker dan verwacht. ,,Het slechte nieuws uit Europa komt en gaat en heeft bij vlagen invloed op de markt. Vandaag is dat het geval”, aldus een beleggingsstrateeg.

Yahoo

Oracle was niet het enige technologiebedrijf dat onder druk stond. Cisco en Juniper Networks leverden na een negatief analistenrapport, dat onder meer repte over toenemende concurrentie voor de producenten van netwerkapparatuur, respectievelijk 4 en 2,4 procent in. Internetbedrijf Yahoo profiteerde juist van een gunstig rapport en steeg ruim 3 procent.

De euro noteerde 1,2890 dollar in vergelijking met 1,2910 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen. Ruwe Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 92,40 dollar per vat. Brentolie daalde 1,3 procent tot 107,27 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl